Cum functioneaza spalatoriile auto de tip tunel?

Eficienta unui sistem de spalare automat de tip tunel vine din spalarea simultana a mai multor masini care, in acelasi timp si succesiv, una in spatele alteia, se afla in diverse etape de spalare: prespalare cu emolient, spumare, limpezire cu inalta presiune, spalare roti si jante, spalare cu sampon si perii, spalare sub sasiu, finisare, tratament cu ceara sau polish, uscare si stergere finala. Practic, o masina – dupa ce benefieaza de o minima prespalare manuala cu presiune, doar in anumite puncte cheie, este tractata prin toate etapele de spalare. Spre diferenta de o spalatorie de tip portal cu perii, un tunel automat este alcatuit din module de spalare fixe prin care masina trece pentru a fi la final curatata complet si sa beneficieze de toate tratamentele auto.

Tipuri de tuneluri utilizate in spalatoriile auto

Tunel de spalare cu perii

Pentru o spalatorie de tip tunel, diferentele majore provin din capacitatea de spalare (productivitatea); diversitatea etapelor de spalare & tratament auto disponibile si, nu in ultimul rand, suprafata ocupata. Capacitatea minima de la care pleaca o spalatorie auto tip tunel este de 30 de masini spalate / ora.

Echipamentul tunel WashTec SL Compact este cel care asigura aceasta capacitate minima de spalare pe o lungime de doar 15 metri necesari pentru instalare. Dotarea unui astfel de tunel de spalare automata asigura, prespalarea cu emolient si spuma activa, limpezirea cu medie presiune, spalarea sub sasiu, spalarea rotilor, spalarea cu perii si sampon, 2 tratamente auto cu ceara si uscarea laterala si orizontala. Capacitatile urmatoare de spalare ale echipamentelor tip tunel (gama WashTec SoftLine) asigura progresiv posibilitatea spalarii a 50, 75, 100 de masini pentru o ora de functionare. Bineineteles ca aceste capacitate de spalare necesita instalarea pe o suprafata (lungime) mult mai mare – plecand de la un minim de 22 metri lungime in care, in plus, fata de echiparea de baza pot aparea si module de polish automat, module de uscare dubla si module de stergere finala material textil de tip jaluzele verticale. Aceasta categorie de spalatorie auto tip tunel beneficieaza pe langa capacitate mai mari de spalare si de elemente de show care maresc atractivitatea spalatoriei auto – WashTec Foam Sensation – aplicarea de spuma activa tip cortina impreuna cu jocuri de lumini led care transforma spalatoria intr-un centru captivant, distractiv, prietenos.

Tunel de spalare cu jeturi de apa

O spalatorie auto tunel poate – in functie de echiparea modulului de presiune – sa ofere si un serviciu de spalare fara perii. Dat fiind faptul ca periile SofTecs produse de WashTec Germania au fost testate si confirmate inclusiv de ADAC Germania inca din 2003 ca fiind cele mai bune perii produse in Germania, impreuna cu faptul ca inclusiv in Romania toti dealerii auto mari spala masinile in echipamentele furnizate de Prowash, noi nu recomandam utilizarea unui astfel de proces de spalare care necesita o prespalare manuala mult mai temeinica, dar este bine de stiut ca o echipare hybrid permite si o astfel de spalare automata la tunel.

Avantajele spalatoriilor auto tip tunel

     Eficienta si rapiditate

Echipamentele de spalare tip tunel automat asigura o viteza de lucru net superioara oricarui alt tip de echipament. Spalarea este completa si in plus masina beneficieaza si de spalare sub sasiu, servicii de tratamente speciale, uscare automata si stergere finala automata.

O spalatorie de tip tunel are intreaga tehnologie necesara care sa inlocuiasca prezenta unui personal numeros chiar daca numarul de spalari / zi va fi unul foarte ridicat. Plecand de la incasarea platii de la clienti – care se poate face automat, si continuind cu spalarea in sine pana la etapa de stergere finala – procesul are nevoie de interventie umana redusa, doar pentru o prespalare scurta de maxim 1 minut si in unele cazuri de pozitionarea masinii pe conveyor, astfel incat sa nu apara potentiale erori prin amplasarea gresita in timpul procesului de spalare.

     Eficienta in consumul de apa

Nu in ultimul rand – asa cum am precizat in articole anterioare – spalatoria auto tunel face parte din categoria de echipamente care poate functiona cu apa reciclata – in proportie de 70% – 80% din apa putand fi preluata si reutilizata prin sistemele de reciclare. In continuare, consideram consumul de apa proaspata ca fiind in viitor un factor clar de diferentiere intre tipurile de spalatorii auto.

      Confortul clientului final

Important este sa nu uitam de confortul clientului final care in doar cateva minute pleaca cu masina spalata fara sa aiba nici un stres, fara sa depuna nici un efort pentru asta. La o spalatorie de tip tunel, clientul final nici macar nu se da jos din masina, este un sistem de tip drive through care ii permite clientului sa aleaga ce program de spalare vrea si sa beneficieze de el fara nici un efort.

Sfaturi si recomandari pentru deschiderea unei spalatorii auto tip tunel

Este mult mai importanta alegerea locatiei comparativ cu o spalatorie de tip self service – pentru ca locatia trebuie sa asigure un numar mare de masini ce necesita spalarea. De asemenea, inca din faza proiectarii pe plan a structurii luati in calcul un flux de circulatie lejer, aerisit, fara constrangeri mari pentru clientii finali. Necesarul de utilitati pentru un astfel de proiect este clar superior fiind nevoie de consumuri ridicate de apa si electricitate. Alegerea tehnologiei si definirea configuratiei are nevoie de customizare in functie de potentialul locatiei si profilul clientului final. Sunt multe aspecte de analizat inclusiv comerciale (privind estimarea veniturilor si costurilor) precum si tehnice dar aici serviciile si echipamentele furnizate de Prowash nu au dat gres pana in prezent.

Prowash, prin echipamentele de calitate germana WashTec, completate de serviciile de top pe care le punem la dispozitie clientilor nostri este cu siguranta alegerea perfecta pentru dezvoltarea unei investitii intr-o spalatorie de tip tunel. Va asteptam pe prowash.ro la doar un click distanta.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *