Importanta gestionarii eficiente a resurselor de apa in industria spalatoriilor auto

Realitatea pe care o traim in prezent fie ca ne place sau nu, pune accent pe responsabilitatea si rationalizarea utilitatilor mai ales când este vorba de activitati de importanta secundara asa cum este cazul pentru o spalatorie auto. De aceea, rolul acestor sisteme de reciclare apa nu mai tine de setarea unui trend la moda ci devine o necesitate cu tendinte de a fi considerată o obligativitate in viitorul nu foarte îndepărtat. Avem convingerea ca nu peste multi ani, și in Romania (ca parte integranta a unor tratate de mediu la nivel european și mondial) constrangerile referitoare la utilizarea apei se vor transforma in obligativitatea utilizarii unei instalatii de recuperare apa (și asta nu doar la spalatoriile auto dar in special in domeniul nostru).

Principiul de functionare al sistemelor de reciclare a apei in spalatoriile auto de tip portal

“Dar de ce insistati pe sistem de reciclare apa doar la spalatoriile automate? De ce nu vorbiti si la o spalatorie self sevice?” Simplu, pentru ca la o  spalatorie self service nu se poate utiliza (in prezent) o instalație de recuperare apa. Nu este doar vorba de lipsa tehnologiei ci de investiția disproportionată pentru sisteme de reciclare apa la spălătorii self service care pleaca de la premisa de investitie redusă in echipamente. Așa deci, la o spalatorie automata tip portal sau tunel sistemul presupune doua tipuri de echipamente (instalatii) necesare: subterane și supraterane. Cele subterane asigura “curatarea” apei in timp ce cele supraterane asigura si circuitul apei pentru reutilizare. Primul capitol, cel subteran, este cel mai simplu pentru ca practic după fiecare proces de spalare apa este evacuată către un prim bazin subteran decantor, unde se sedimentează particulele mari, grosiere de murdarie. De aici, apa trece mai departe printr-un separator de hidrocarburi, pentru ca in final, sa ajungă intr-un ultim bazin (tot subteran) o apa care este deja semifiltrata atat natural (prin depunere) cat si tehnologic (prin separator). Apa din ultimul bazin este pompata in camera tehnica unde ajunge intr-un sistem de reciclare apa suprateran. Aici de fapt apa este curățata prin filtre de nisip și quartz, ca in final sa fie readusa in circuitul de spalare o apa buna de reutilizat in urma acestui întreg proces de filtrare.

Avantajele utilizarii sistemelor de reciclare a apei in spalatoriile auto de tip portal

Pentru a intelege avantajele va propunem mai intai sa intelegem diferentele intre diferite sisteme de tratare apa. Cea mai frecventa capcana este confuzia dintre un sistem de reciclare apa si un sistem de recirculare apa. Sistemele de recirculare apa fac de fapt referire la fluxul apei intr-un circuit inchis fara ca aceasta apa sa fie tratata sau filtrata. Recircularea se foloseste de obicei la o spalatorie self service pentru sistemul anti-inghet pentru a asigura un flux curent de apa care sa nu permita inghetul. De asemenea, nici dedurizarea apei sau un tratament cu osmoza inversa nu fac acelasi lucru comparativ cu un sistem de recuperare apa. Si aceste doua sisteme (frecvent intalnite la o spalatorie self service) de dedurizare respectiv osmoza nu sunt acelasi lucru cu un sistem de reciclare apa. 

Economisirea resurselor de apa

Principalul avantaj al unui sistem de reciclare apa la o spalatorie automata de tip portal este clar reducerea consumurilor si costurilor cu apa curata fie ca provine din reteaua localitatii fie ca provine din putul forat.

Mai precis, in mod real o spalatorie tip portal care utilizeaza apa reciclata foloseste in medie doar 25% din necesarul de apa pentru un proces de spalare. Restul apei utilizate este apa reciclata. De fapt o spalatorie automata are nevoie de apa curata doar la etapa de limpezire, restul apei utilizate fiind reciclata pentru etapele de spalare cu presiune, spalare sub sasiu, spalare roti si jante, spalare cu perii.

Prowash aduce in Romania echipamentele de reciclare apa de Washtec Germania care pot recicla pana la 30 mc de apa pe ora – capacitate necesara pentru un tunel automat cu productivitate de pana la 100 de masini pe ora. Avantajul acestor echipamente este ca au propriul sistem de autocuratare automat fara sa fie nevoie ca cineva sa faca ceva in plus, au sistem de aerare automat al bazinului precum si dozare chimical care sa neutralizeze posibile mirosuri neplacute ale apei in cazuri neprevazute. Ca orice alt sistem de filtrare si sistemul de reciclare are nevoie de schimbarea materialului filtrant la un anumit numar de spalari (sau ani de zile de utilizare in cazul Washtec). 

Norme legale si cerinte in domeniul gestionarii apei in spalatorii auto

Primele semne ale legislatiei mai restrictive nu mai e nevoie sa le asteptam – sunt deja cativa ani de cand pe timpul verii anumite tari au impus restrictii privind utilizarea apei in activitati care nu sunt esentiale (inclusiv spalatoria auto). 

 

Cu siguranta viitorul incepe azi si acum pentru o spalatorie automata portal sau tunel care are si sistem de reciclare apa, pentru ca doar aceste spalatorii vor fi cele pregatite sa corespunda oricaror criterii de eficienta in consumul de apa. 

Sistemul de reciclare apa impreuna cu spalatoria automata de tip portal sau tunel nu este o optiune; este singura optiune care in viitor va putea functiona indiferent de restrictiile utilizarii de apa. Consideram ca un sistem de reciclare apa este precum centura de siguranta de la masina. In trecut nu purta nimeni centura cand era la volan dar acum nivelul de intelegere a importantei a transformat centura dintr-un accesoriu intr-in instrument care salveaza vieti. Cu siguranta la fel va fi si in ceea ce priveste utilizarea unui sistem de reciclare apa. Deciziile legislative vor conduce catre o impunere care la inceput va parea fara sens sau restrictiva insa, care in timp va fi perceputa ca fiind singura solutie normala de utilizare a unei spalatorii care vrea sa isi desfasoare activitatea atat civilizat dar mai ales nestingherit si fara sa tina cont de anotimpuri, orare de functionare sau constrangeri influentate de posibile impuneri.

Evolutia din ultimii ani ne conduce catre un viitor mai secetos, autoprovocat, in care sistemul de recuperare apa va fi utilizat pe scara larga in probabil toate domeniile impreuna cu sistemele de transformare a apei sarate in apa dulce. Depinde doar de fiecare proprietar de spalatorie auto daca va alege sa aiba sistemul preventiv si probabil mai ieftin sau impus prin lege si probabil mai scump.

Sunt multe exemple similare pentru intelegerea utilitatii acestui sistem. Pe orice piata exista tehnologie revolutionara in continua dezvoltare care acum maxim 10 – 15 ani nu era nici planificata (smartphone; acces nelimitat la internet prin date mobile; masina self driving … etc). Timpul se scurge in favoarea celor care se adapteaza in avans rapid si pe termen lung motiv pentru care consideram revolutionar orice sistem de reciclare apa produs de WashTec Germania. Te asteptam pe www.prowash.ro ca sa configuram cea mai buna varianta de echipamente de reciclare a apei la spalatoria ta auto si sa iti prezentam avantajele care promoveaza aceste echipamente ca fiind alternativa castigatoare cand luam in considerare fiabilitatea pe termen lung versus raportul optim pret / consumuri reduse precum si utilizare rapida si fara implicare solida a factorului uman.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *