Ce este o spalatorie self-service

Spalatoria self service este deja o prezenta frecventa in pesiajul cotidian al zilelor noastre. Dar ce este o spalatorie self-service? Si de ce este atat de cautata si ca investitie dar si ca utilizare a serviciilor de catre clientii finali?

De fapt, o spalatorie self-service nu ofera neaparat servicii, mai degraba pune la dizpozitie o facilitate de spalare pentru ca serviciul final este prestat de fapt de catre clientul final. De aici si avantajul oferit pentru proprietarul spalatoriei self-service – el nu este responsabil de calitatea spalarii la final. Este responsabil de calitatea chimicalelor sau a presiunii de spalare dar nu de modul cum este spalata masina.

Pe de alta parte o spalatorie self-service este cautata de clientii finali datorita impresiei cu care ramane clientul ca plateste un cost / spalare mai mic dat fiind faptul ca nu mai exista costuri cu operatorii instruiti sa spele si mai ales, pentru ca unitatea de masura a unei etape de spalare are un cost redus / minutul de spalare ceea ce conduce la un cost flexibil al spalarii in functie de cat de bine se pricepe clientul sa isi spele masina si cat de mult vrea sa insiste in a spala masina.

Ce este o spalatorie automata tunel

O spalatorie de tip tunel reprezinta din punctul nostru de vedere pasul urmator in ceea priveste spalatoriile auto dat fiind avantajul oferit de acest tip de echipament: consumuri reduse (utilizarea de apa reciclata care reduce consumul de apa cu 70% – 80%, posibilitatea de spalare simultana a mai multor masini care se afla in diferite faze de spalare in cadrul tunelului de spalare, rapiditatea cu care se efectueaza un astfel de program de spalare). Spalatoria auto tunel este de asemenea cautata de o categorie insemnata de clienti care nu doresc sa isi spele singuri masinile sau de catre cei care doresc o spalare completa (inclusiv spalarea cub sasiu, tratamente cum ar fi polish automat sau finisarea prin uscare a masinii).

Principalele diferente intre spalatoriile self service si cele automate tunel

In primul rand, spalatoria self service nu ofera servicii, ea pune la dispozitie o facilitate de spalare. Spalatoria auto tunel ofera servicii de spalare – net superioare unei spalatorii self service si cu mult mai mult confort pentru clientul final. In general, in Romania exista o perceptie gresita despre actiunea periilor de la spalatoria auto tunel si din acest punct de vedere spalatoria self-service are un avantaj pentru ca spalarea masinii se poate face fara atingerea periilor. Pentru proprietarul spalatoriei este clar un avantaj daca are o spalatorie de tip tunel pentru ca in primul rand are costuri reduse si are capacitate mare de spalare (intre 30 si 100 de masini spalate / 1 ora). In acelasi timp proprietarul spalatoriei self-service are nevoie doar de un angajat care sa asigure o mentenanta si verificare primara a echipamentelor

 

Modul de functionare

O spalatorie auto tunel este recomandata acolo unde este necesar sa fie spalate multe masini pentru ca acest echipament are capacitate mare de spalare dat fiind faptul ca masinile sunt tracatate una dupa alta in diverse faze de spalare: prespalare, spuma activa, inalta presiune, spalare roti si jante samponare, tratament cu ceara, polish automat, uscare finisare.

Avantajul este ca o spalatorie auto tunel este modulara si astfel ea poate fi instalata pe orice lungime incepand cu 14,5 metri. Echipamentul, in baza senzorilor ce citesc conturul masinii, stie exact ce dozaj de chimicale si apa sa utilizeze fapt ce asigura atat o spalare perfecta dar un consum optim si efficient.

O spalatorie auto self-service este de asemenea compusa din mai multe boxe de spalare in care sunt oferite aceleasi etape de spalare la fiecare boxa (printre care enumeram: emolient, spuma activa, limpezire cu presiune, tratament cu ceara, finisare cu apa osmozata). Spatiul necesar pentru o boxa este in medie de 30 de metri patrati. Clientul final poate selecta orice etapa de spalare dispionibila insa de preferat este sa urmeze pasii / instructiunile care sunt postate pe peretii fiecarei boxe.

Costuri si preturi

Sunt doua aspecte ce sunt luate in calcul: investitia initiala vs costuri de operare. Comparativ, pe o perioada de viata a echipamentelor de 10 ani (in cazul WashTec) este clar ca investitia intr-o spalatorie auto tunel este mult mai rentabila pentru ca asigura costuri de operare reduse atat ca mentenanta, consumuri de chimicale, apa si electricitate.

Pe de alta parte, o spalatorie auto self service poate pleca de la o investitie mult mai redusa, dar costurile de operare sunt mai ridicate pentru ca necesita o cantitate mare de apa, chimicale mai puternice, consum de energie electrica mai mare. De asemenea pentru ca un astfel de echipament este usor de asamblat de catre multi producatori se poate ajunge la utilizarea unor subansambluri de calitate inferioara ce nu rezista la o exploatare intensa.

In concluzie depinde ce se doreste de la inceput: o investitie semnificativa la inceput cu costuri de operare reduse sau o investitie mica la inceput cu costuri mai mari de exploatare.

Gradul de implicare al utilizatorului

Pentru proprietar, mari diferente in exploatarea celor doua tipuri de spalatorii nu exista. Diferenta majora este ca una are un necesar mai mare de operatori si cealalta poate functiona cu unul poate maxim doi operatori. In alta ordine de idei, e clar ca spalatoria auto tunel poate sa asigure o eficienta si o productivitate mult mai ridicata pe suprafata de teren egala cu o spalatorie auto self service.

In ceea ce priveste implicarea clientului final, este clar de asemenea ca nu exista comparatie intre cele doua sisteme pentru ca la spalatoria auto tunel clientul beneficieaza de tot confortul posibil pe cand la spalatoria auto de tip self service clientul final este cel care de fapt face tot.

Timpul necesar pentru spalare

Un avantaj oferit de asemenea de spalatoria auto tip tunel este ca in spalarea masinii are un termen clar, bine definit din momentul in care intra la spalare pana in momentul in care se finalizeaza spalarea. Spalarea nu este blocata, nici incetinita si acesta este un motiv pentru care este cautata o spalatorie auto tunel – pentru ca este rapida. O spalatorie self-service pune la dispozitie o boxa de spalare insa nu se poate stii cat sta un client in boxa de spalare (poate sa fie si pana in 10 minute dar poate fi si mai mult de o jumatate de ora).

Calitatea spalarii si eficienta

Fara dubii, o spalatorie auto tunel ofera atat calitate cat si eficienta mai mare comparative cu o spalatorie auto self service. Spalatoria auto tunel este una automata in care spalarea este calculata in cel mia mic detaliu – atat in ceea priveste intreaga suprafata ce trebuie spalata cat si consumurile necesare pentru aceasta spalare

Echipamente si tehnologii utilizate

Producatorul WashTec – din Germania – pe care il reprezentam in Romania – este recunoscut nu doar prin fiabilitate ci si prin customizarea echipamentelor in functie de tipul de business ce se doreste sa fie dezvoltat (de la o boxa de spalare pana la cate boxe se doresc) de la tunel cu o capacitate de 30 masini spalate / 1 ora pana la tunel auto cu o capacitate de 100 masini spalate / ora.

Sfaturi si recomandari pentru alegerea corecta a tipului de spalatorie auto

Nu se poate spune ca o spalatorie de tip tunel este superioara sau inferioara unei spalatorii self service. Sunt doua tipuri de echipamente diferite care ofera servicii diferite, care se aplica unor clienti finali diferiti, care au investitii diferite si costuri de operare diferite. Alegerea Dumneavoastra ca de obicei trebuie sa plece de la trei aspecte importante: terenul disponibil (amplasare, dimensiuni, potential), bugetul disponibil si cui vreti sa va adresati.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *