N-are cum … ca periile zgarie …

Sigur … ca de aia si noi am fost invatati cand eram copii si noi, la randul nostru, ne invatam copiii de mici sa foloseasca peria pentru spalarea dintilor. Stai … cum? aaaa …. daaaa …. Chiar uite vezi … la asta nu m-am gandit … ca pe o parte sensibila a corpului nostru ne spalam cu peria toata viata. Si de fapt … rufele cand sunt spalate in masina … ele in cuva (tulumba) rotativa … se freaca intre ele la viteze de rotatie mari ca sa se curete … ce de aia nu se baga cate o rufa individual ci mai multe, ca sa ocupe spatiu cat mai mult si sa ajute frecarea. Da … ai dreptate si cu asta cu rufele … dar farfuriile? … in masina de spalat vase … nu se ating intre ele si totusi se spala. Corect – pentru ca inainte de a fi bagate in masina de spalat vase sunt prespalate / curatate, asa cum recomanda orice producator.

Sa incetam cu prostiile … periile nu zgarie

Este adevarat ca in dorinta de face bani multi plecand de la investitii mici … la inceput, acum multi ani, ca si in multe alte domenii cei care au dus in Romania spalatorii automate cu perii au inceput investitia cu echipamente uzate, nu noi – fara ca nici macar periile sa le schimbe. Si de aici s-a impamantenit cutuma ca periile zgarie – de la acele perii deja uzate.

Dar ati vazut de curand o spalatorie cu perie? Ati atins de curand periile de la o spalatorie automata? Stiti ca inventiile au condus la sisteme destepte si inovative de autocuratare a periilor? Ca periile – inainte de a intra in contact cu masina incep sa se roteasca cu cateva secunde in gol, tocmai pentru a se curata de orice particula de mizerie care  ar putea sa ramana de la masina anterioara?

Cand ve permite timpul intrati pe www.prowash.ro ca sa vedeti cum clientii nostri – dealerii auto cei mai mari din Romania spala masinile inainte de a intra in service la spalatorii automate cu perii. Sigur nu stiati ca o buna parte din masinile noi cumparate din Romania cand ajung la service sunt spalate la spalatorii automate cu perii (sa ne scuze ceilalti dealeri care auto care nu se regasesc la sectiunea clienti ca nu am apucat sa actualizam pagina desi ei folosesc de mult echipamentele noastre).

E adevarat pe de alta parte ca si periile SofTecs produse si patentate de WashTec Germania – partenerul nostru extern – sunt singurele perii care inca din 2003 au trecut toate testele facute de ADAC Germania (www.adac.de) – cel mai mare club auto din Europa cu peste 21 de milioane de membrii si au fost declarate cele mai bune perii produse de un producator German.

La fel de adevarat este ca ne place sa credem nu sa cercetam, dar pentru cei care vor sa caute si sa fie informati e bine sa stim ca inca din 1959 Doctorul Herbert Sinner a inventat ceea ce si in ziua de azi este considerata cutuma unui proces de curatare perfect care ia in calcul 4 factori egali:

25%: Timpul acordat unui proces de spalare

25%: Temperatura la care are loc procesul de curatare

25%: Chimicalele / Consumabilele utilizate pentru curatare

25%: Frecarea de care beneficieaza suprafata curatata

Deci un sfert dintr-un proces de curatare perfect depinde si este influentat de frecare? Pai si atunci cum exista si spalatorii fara atingere? Simplu … pentru ca cei 25% care dispar din frecare sunt inlocuiti de chimicale mai agresive, presiune mai mare de spalare, timp mai mult necesare pentru curatare. Este asta mai bine pentru voi si masinile voastre? Chimicale mai agresive, presiune mai mare de spalare sau sa pierdeti mai mult timp? Raspunsul va apartine dar acum intelegeti sigur de ce minutul de ieri de la self-service dureaza acum 30 de secunde? Pentru ca acolo unde nu exista frecare avem consum mai mare de apa si pompe de presiune mai puternice care mananca kilowati multi care sunt tot mai scumpi.

In loc de concluzie

Spalatoria automata cu perii nu zgarie. Periile nu zgarie.

Daca echipamentul nu este curatat, intretinut, daca periile nu sunt schimbate atunci cand este cazul, daca nu se fac revizii atunci cand este cazul pentru ca … “las’o ca merge” … asta nu e vina nici a unui producator de perii si da atunci pot aparea neplaceri – dar nu din cauza echipamentului – pentru ca el este gandit sa faca ce stie mai bine sa spele perfect o masina. Si nu doar sa spele masina ci sa o protejeze.

Incidente pot aparea oriunde – si la o spalatorie cu jet self-service unde un banal arc de la clapeta pistolului de presiune care nu este schimbat la timp nu mai actioneaza si atunci cand incepe spalarea, arcul defect permite clapetei sa ramana apasata si implicit din presiunea puternica pistolul este aruncat cu putere direct in masina. Nu echipamentele sunt de vina ci lipsa de atentie acordata lor.

Pentru noi, sa nu folosim o spalatorie cu perii, cand in jurul nostru se vorbeste de Inteligenta Artificiala si viteza exponentiala de dezvoltare si inovatie este ca si cand nu am cumpara un frigider in casa pentru ca noua ne place sa cumparam gheata in fiecare ora ca sa tinem totul la rece in loc sa investim intr-un frigider care sa ne aduca mai aproape de confortul zilelor noastre.

Cautam sa exploatam tehnologia cu care suntem contemporani in multe activitati zilnice dar in loc sa ne bucuram de timpul in care ni se spala automat masina noi preferam sa platim tot osteneala noastra la spalatoriile self-service.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *