Acte necesare pentru deschiderea unei spălătorii auto self-service

acte necesare spalatorie auto

Dacă ne urmărești de ceva vreme cel mai probabil ai aflat cât costă o spălătorie auto self service și cât de profitabilă este. Aspectele pe care probabil nu le-ai luat în calcul încă, în afară de terenul necesar pentru spălătoria auto self service, sunt chiar numeroasele autorizații pe care trebuie să le obții și actele necesare pe care vei fi nevoit să le întocmești. Ne-am gândit să le punem pe toate la un loc pentru a-ți ușura munca. Așadar, acestea sunt actele necesare pentru spălătoria auto self service pe care plănuiești să o deschizi. 

Acte necesare pentru înființarea firmei 

Înainte de a alege furnizorul și de a comanda echipamentele, trebuie să te gândești care va fi forma legală sub care va funcționa afacerea ta. În ceea ce privește forma de organizare a afacerii ai de ales între: SLR, SRL-D, SCA, SCA, SNAC, SA, PFA, II sau IF. Alege-o pe cea care se potrivește cu afacerea ta din punct de vedere juridic. Activitățile întreprinse de o spălătorie auto se încadrează la codul CAEN 4520 – „Întreținerea și repararea autovehiculelor”.

După ce te decizi, va fi necesar să înregistrezi noua firmă la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Urmează să te ocupi și de înregistrarea fiscală pentru a primi autorizarea de funcționare. 

Alegerea terenului

În cazul în care vei dori să construiești de la zero spațiul în care îți vei desfășura activitatea, va fi nevoie de ceva muncă de cercetare. Mai exact, trebuie să te asiguri că pe terenul respectiv poți desfășura astfel de activități. Asta inseamna in primul rand ca terenul respectiv are utilitatile necesare disponibile.

 Verifica faptul ca ai disponibila sursa de alimentare trifazica, ca ai puterea instalata necesara sa asigure consumul planificat. De asemenea sursa de apa este importanta. Este apa ce vine din reteaua localitatii? Este deja tratata? Sau este o apa de put pentru care trebuie sa faci anumite teste ca sa afli parametrii pe care ii indeplineste. Cum determini necesarul de electricitate si apa? Simplu: dimensioneaza corect de la inceput proiectul tau si stabileste cat de mare vrei sa fie, iar mai apoi – pana la oferta comerciala – intreaba furnizorul tau de echipamente ce consumuri tehnice au echipamentele respective – atat de apa cat si de electricitate. Nu in ultimul rand ia in calcul ca ai nevoie de o solutie si pentru apa uzata. Are terenul legatura (conexiune) la canalizare? Sau ai posibilitatea sa faci o fosa si cum trebuie ea dimensionata in functie de numarul de boxe si debitul de apa uzata. De preferat este sa cauti terenuri care au conexiune la canalizarea localitatii ca sa excluzi din start atat costuri la capitolul de investitii cat si operationale cu apa care se aduna in fosa. Nu uita ca orice spalatorie auto, pentru obtinerea autorizatiei de mediu are nevoie de un separator de hidrocarburi care de asemenea este dimensionat in functie de debitul apei uzate.   

Avize si autorizatii:

          Certificat de Urbanism

         Avize

         Autorizatie de Constructie

         Autorizatie de Functionare

In functie momentul in care citesti acest articol exista posibilitatea ca pana la obtinerea oricarui aviz sau autorizatii, legea din tara noastra sa se fi modificat deja si unele din cele prezentate mai jos sa reprezinte detalii insuficiente sau redundante (cunoscute deja). Oricum, ca punct de plecare asigura-te ca nu ai avea probleme, daca ar fi cazul sa ceri acordul vecinilor pentru proiectul tau si de asemenea, ca terenul iti permite sa pastrezi anumite distante fata de immobile invecinate in cazul in care legea o cere.

Vei lua în calcul aspecte de sănătate publică și mediul de viață al oamenilor din zonă. Cu alte cuvinte, acum, la momentul acestui articol, o spălătorie auto, fie ea self service sau normală, nu poate fi amplasată la o distanță mai mică de 15 metri de geamurile locuințelor din jurul său. În plus, vei avea nevoie de acces la cel putin un drum public dacă îți dorești ca spălătoria ta să fie un succes. Deci este posibil să fie necesare câteva modificări, de exemplu căi de acces. Și pentru aceste lucrări vei avea nevoie de acordul administratorului drumului, dar și de o autorizație pentru a executa construcția respectivă.

 

Dacă spălătoria auto nouă va funcționa tot pe un spațiu pe care a funcționat în prealabil tot acest tip de afacere, atunci este posibil să scapi de obligația de a obține diverse aprobări și autorizații. Chiar și așa, pentru a nu avea bătăi de cap pe termen lung, verifică legislația. 

Autorizațiile de desfășurare a activității

La multe din cele peste o suta de locatii unde avem echipamente instalate in prezent, colaboratorii nostri in domeniu au fost nevoiti sa obtina avize si autorizatii pentru Beneficiarii nostri. Bineinteles ca aceasta activitate incepe in primul rand cu solicitarea unui Certificat de Urbansim in care se va mentiona ca solicitare pentru activitatea viitoare – spalatoria auto. La obtinerea acestui Certificat de Urbansim vei sti daca este permisa activitatea unei spalatorii auto si mai ales in ce conditii – mai bine spus cu ce avize si mai nou cu ce orar de functionare (chiar daca este spalatorie self-service asta nu inseamna automat ca poate avea program non-stop daca se afla intr-o zona rezidentiala de exemplu). In multe din cazuri, avizele solicitate in Certificatul de Urbanism sunt cele standard (de baza): Aviz de Mediu, Aviz de la regia locala (cunoscut sub titulatura de Apele Romane), Aviz de la Directia de Sanatate Publica, Aviz de la ISU. 

Avand o baza de date la nivel national va expunem mai jos posibile avize pe care colaboratorii nostri le-au avut de obtinut pentru Beneficiari in diverse situatii – tocmai in ideea de a nu va speria in cazul in care in Certificatul de Urbanism vor aparea mult mai multe solicitari (acestea fiind diferite de la Primarie la Primarie ba chiar si de la o zona urbanistica la alta): Compania de Apa, Compania de Electricitate, Compania de Telecomunicatii, Compania de Gaze.     

Obtinerea acestor avize conduce in final la obtinerea Autorizatiei de Constructie, faza ce ne permite sa construim spalatoria, in urma intocmirii unui DTAC (cu structura de rezistenta si instalatii sanitare si electrice) si a documentatiei de executie.

 Faza finala a constructiei incepe de la receptia facuta intre constructor si Beneficiar, eventual si de o inspectia ISC (Inspectoratul in Constructii) si receptia facuta cu Autoritatea Locala (Primaria). Avizele finale sunt cele necesare pentru obtinerea Autorizatiei de Functionare (cele mai commune situatii au fost cele in care s-au solicitat din nou avizele de la Mediu, Apele Romane, ISU pentru a se obtine in final Autorizatia de Functionare. 

In cazul in care exista si angajați, protecția muncii va fi monitorizată de către ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă). În calitate de operator economic trebuie să garantezi sănătatea și securitatea în muncă pentru toți angajații. Nu uita nici de autorizația de securitate în caz de incendiu, obținută de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) din județul respectiv. 

Dacă vrei să-ți dotezi spălătoria și cu camere video, te sfătuim să anunți ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal). 

Înainte de a deschide spălătoria nu uita nici de contractele cu furnizorii de utilități. Apropo de furnizori și parteneri, alege-i doar pe cei care îți oferă cele mai bune servicii pentru spălătoriile auto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *