Calatorie prin istoria spalatoriilor auto self-service

Introducere in lumea spalatoriilor auto

Scurta descriere a evolutiei spalatoriilor auto

Prima spalatorie auto despre care se cunosc date a aparut in 1914 in Detroit “Automatic Laundry” avandu-i ca proprietari pe Frank McCormick si J.W. Hinkle. Serviciul de spalare auto era considerat unul exclusivist, adresat nu tuturor soferilor ci doar proprietarilor elitisti de masini. Pana la aparitia unei locatii exclusiv destinate spalatoriei auto, masinile erau spalate manual si individual de catre proprietari. In 20 de ani de la deschiderea primei spalatorii auto au mai fost deschise alte 32 de locatii in Statele Unite.

Revenind la spalatoria self service, in Europa, cel mai mare producator de echipamente de spalat auto – WashTec A.G. a aparut prin unirea Wesumat (care a produs prima spalatorie automata in 1962) cu California Kliendienst (cu prima spalatorie auto produsa in 1963).

Primele spalatorii self-service au fost introduse in productia Wesumat in anii ’80 sub denumirea de “Hobby Wash” tocmai pentru ca nu erau considerate ca echipamente care sa ofere un serviciu complet de spalare combinate in acelasi timp si cu comoditatea pentru clientul de spalare care era nevoit sa isi spele singur masina.

Primele spalatorii auto self-service

            Originea spalatoriei auto

Spalarea cu jet sub presiune a aparut accidental in 1926, in timpul prohibitiei in Statele Unite. Frank W. Ofeldt II, angajat al unui producator de sisteme de incalzire si cazane pe baza de gaz (dar care in acelasi timp era implicat si in producerea clandestina de whiskey) avea nevoie de un sistem de curatare rapida a recipientelor de productie frauduloasa, motiv pentru care si-a dat seama ca cea mai eficienta curatare se face cu o lance ingusta in care se pompeaza abur cu presiune. Aceasta a fost prima etapa care a condus ulterior la spalarea auto cu jet sub presiune.

            Inovatii tehnologice initiale

La începutul anilor 1960, Cat Pumps a dezvoltat pompele cu piston cu design uniflow, care aveau o rezistenta de pana la 10 ori mai mare decat alte pompe utilizate si aveau capacitati de presiune de pana la 1000 psi. Apoi, în 1975, pentru a satisface cererea tot mai mare de capacitati de presiune mai mare, Cat Pumps a dezvoltat pompele cu piston de tip manson cu capacitati de presiune de pana la 3000 psi. Pompa Cat modelul 524 a devenit in curand standardul industrial pentru spalatoriile cu jet sub presiune si cu apa inclazita cu motoare pe gaz. La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, Cat Pumps a recunoscut ca, pentru a ramane lider în industrie, trebuie sa adopte tehnologia pompelor cu piston ceramic.

Asocierea intre Cat Pumps si Interpump Italia a stat la baza a tot ceea ce reprezinta industria spalatoriilor auto cu jet sub presiune pentru ca a transformat un business local intr-unul global, universal. Este de mentionat ca pe langa cele doua companii celebre deja in lume, incepand cu 1958 in Modena (IT) a aparut si compania Annovi Reverberi care in 1959 lansa deja prima pompa URANIA.

Oricare ar fi conceptul in prezent spalatoria self-service din trecut prezent si viitor se bazeaza in primul rand pe grupul de pompare cu inalta presiune deci putem spune ca indiferent de structura exterioara, etapele de spalare, chimicalele folosite – conceptul de spalatorie auto self-service exista datorita inventarii pompelor de inalta presiune si dezvoltarii acestora catre dotarea cu pistoane ceramice si motoare cu inverter ce le permite sa functioneze constant cu apa calda si/sau apa rece, cu diferite debite si presiuni de lucru, intermitent si consecutiv – inovatie care a condus la utilizari multiple.

Evolutia spalatoriilor auto in era moderna

            Introducerea tehnologiilor avansate

In cei peste 35 de ani de fabricare a echipementelor pentru spalatorie self-service Wesumat si mai apoi WashTec AG a dezvoltat echipamentele pentru spalatorie self service prin etape de spalare complementare cum ar fi: prespalare cu emolient, spalare sub sasiu, uscare cu lamela mobila. In prezent o spalatorie self service nu mai beneficiaza doar de apa calda ci si de sisteme de tratament apa cum ar fi dedurizarea sau apa osmozata utila la finisarea procesului de spalare.

Sunt multe dotari inovative pe echipamentele de spalare self service WashTec dintre care alegem sa scoatem in evidenta motorul cu inverter al pompelor de inalta presiune, peria care este functionala doar daca etapa de spalare este activata, lancea cu functie dubla de spalare cu spuma frisca intensiva si in acelasi timp cu inalta presiune. Nu in ultimul rand, esentiala pentru o spalatorie self service este si modalitatea automata de plata care se poate face prin automate care functioneaza fie cu jetoane / fise / carduri de fidelitate / carduri bancare / bancnote. Astfel se securieaza incasarile si nici nu mai este necesara existenta personalului care sa incaseze sumele de la clienti. Bineinteles ca si structura exterioara a unei boxe de spalare self service a avut parte de multe imbunatatiri plecand de la iluminatul economic de tip led pana la programarea online care sa iti permita sa gasesti o boxa libera de spalare daca platesti un abonament anticipat cu conditii favorizante.

Impactul asupra mediului produs de o spalatorie self service

Provocarile ecologice si posibile inovatii viitoare

La o spalatorie self service resursa principala consumata o reprezinta apa din procesul de spalare. In ultimul timp s-a dovedit in mod real ca acest consum de apa se rationalizeaza si transforma spalatoria auto intr-o activitate neesentiala. Astfel, atentia asupra modului cum se utilizeaza / consuma apa la o spalatorie self service o va conduce la obtinerea unui sistem prin care apa utilizata sa fie reciclata si reutilizata – exact cum se intampla la spalatoriile automate mari de tip portal sau tunel care functioneaza cu apa reciclata. Cu siguranta urmatoarea mare inventie in sistemul de spalare / curatare bazat pe apa este obligatoriu sa se bazeze pe un sistem de reciclare apa care sa permita utilizarea apei curate doar la limpezirea finala pentru o spalatorie self service, iar in procesul de spalare sa fie folosita apa filtrata si reutilizata. Altfel daca nu se va utiliza aceasta apa reciclata, intreg acest mod de spalare va disparea asa cum au disparut casetofonul, faxul, aparatul de fotografiat.

 Concluzii  

O spalatorie self service din prezent este de fapt rezultatul unei dezvoltari destul de rapide in istoria recenta a echipamentelor de curatare cu jet sub presiune care in prezent este usor de manufacturat dar care are limitarile sale atat din punct de vedere al serviciilor prestate cat si al posibilitatilor de dezvoltare tehnologica.

In 2026 se fac 100 de ani de la aparitia lancei de spalare cu aburi si presiune inventata de Frank W. Ofeldt II iar evolutia acestor echipamente pana la ce reprezinta in prezent un business de spalatorie auto self service este spectaculoasa mai ales in conditiile in care reteta unui proces de curatare este aproape nechimbata si presupune in continuare doar cativa factori: modul de atingere a suprafetei de spalare, parametrii apei utilizate (la un anumit debit si presiune), chimicale care in prezent nu se mai bazeaza pe acizi ca sa poata curata murdaria.

Dupa mai bine de 35 de istorie in fabricarea echipamentelor pentru spalare self service, WashTec detine in momentul de fata multe solutii si raspunsuri care pot elimina provocarile ce pot aparea din operarea unei astfel de spalatorii auto si isi continua propriul angajament de a produce in continuare cele mai eficiente echipamente din punct de vedere al consumurilor de apa, consumabile, electricitate. Va asteptam pe prowash.ro pentru a face cea mai buna configuratie de spalatorie self service cu echipamente WashTec Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *