Consideri că ai abilități antreprenoriale și vrei să investești banii pe care i-ai pus deoparte? O spălătorie auto cu fise poate fi o afacere profitabilă, cu un randament avantajos. Este un business care nu îți ocupă mult timp, poate funcționa 24/7 fără angajați, iar plata serviciului este garantată, deoarece clientul trebuie să cumpere fise pentru a-și putea spăla mașina.
Investiția pe care trebuie să o faci într-o spălătorie self service este influențată de o serie de factori. Parcurge acest articol și află cât costă o spălătorie auto cu fise în 2023!
Factori care influențează costul și profitabilitatea unei spălătorii auto cu fise
Pentru a deschide o spălătorie auto trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale, pe care le discutăm pe larg în continuare.
Locația
Amplasarea este unul dintre cei mai importanți factori care influențează direct atât costul investiției, cât și randamentul pe care îl are afacerea ta. Alegerea terenului pe care urmează să îl folosești pentru construcția spălătoriei cu fise trebuie să țină cont de:
- comunitatea care locuiește în zonă: Acest lucru te ajută să înțelegi care sunt principalii potențiali clienți și să descoperi datele demografice ale persoanelor care circulă frecvent în zonă;
- magazinele sau centrele comerciale din apropiere: Dacă zona pe care o ai în vizor este înconjurată de magazine, acest lucru poate fi benefic pentru afacerea ta;
- intensitatea traficului din zonă: În mod evident, alegerea unei zone cu trafic intens este o idee bună pentru înființarea unei spălătorii auto cu fise. Este recomandat să iei în considerare și limita de viteză admisă pe acel drum, deoarece potențialii clienți trebuie să vadă spălătoria și să semnalizeze din timp;
- accesul: Asigură-te că locația este ușor accesibilă și există suficient spațiu atât pentru o cale de intrare, cât și pentru una de ieșire;
- vizibilitatea spălătoriei: În mod ideal, spălătoria trebuie să fie remarcată de clienți cu câteva străzi înainte să ia decizia de a-și spăla mașina. De regulă, potențialii vizitatori se hotărăsc în 40 de secunde, motiv pentru care trebuie să valorifici cât mai mult vizibilitatea afacerii tale;
- concurența din zonă: Câte spălătorii auto mai există pe o rază de minimum 5 km? Dacă în apropiere se găsește încă una, găsește modalități prin care poți obține avantaje competitive majore.
Toate aceste elemente de mai sus au un impact asupra costului de achiziție sau de închiriere a unui teren. În orașele mari din România, spre exemplu București sau Timișoara, te poți aștepta ca pentru un teren de 300 mp să plătești între 50.000 și 100.000 de Euro. Într-un oraș mai mic, cum este Suceava, poți găsi terenuri de 1000 mp și cu 30.000 Euro. Dacă dorești să închiriezi, prețul variază între 1.000 și 3.000 de Euro pentru orașele mari, în funcție de dimensiunea terenului, și 400 și 1.500 Euro pentru orașele mici. La aceste costuri trebuie să adaugi și comisionul de agenție, dacă nu colaborezi direct cu proprietarul.
Avize, înființare firmă și alte documente
Înainte să te gândești de câte boxe ai nevoie pentru a-ți deschide afacerea, trebuie să îți deschizi o firmă și să obții autorizațiile și avizele necesare desfășurării activității. Poți alege dintre SRL, SRL-D, SCA, SNAC, SA, PFA, II sau IF. Trebuie să te informezi în legătură cu fiecare și să o alegi pe cea potrivită ție. Însă, indiferent de decizia finală, înființarea unei firme costă între 100 și 500 de Euro.
Apoi, ai nevoie de Certificatul de Urbanism, autorizația de construcție și de autorizația de funcționare. Dacă nu ai un plan de proiectare, este necesar să-l pui și pe acesta pe listă. Costul tuturor acestor avize se poate ridica la 1.000 de Euro.
Amenajarea spațiului
Odată ce ai ales spațiul, ți-ai deschis o firmă și ai ales un furnizor de încredere, urmează să comanzi boxele de spălare. O singură boxă cu o înălțime de 2,15 m și o bază de 1,18 cm pe 75 cm costă aproximativ 16.000 de Euro. Aceasta este dotată cu toate facilitățile necesare pentru a duce la bun sfârșit procesul de curățare a mașinii: spumă activă, șampon, ceară, înaltă presiune, limpezire cu apă osmotizată și apă caldă.
Este important de reținut că poți achiziționa boxele separat, pentru o dezvoltare treptată a businessului tău, sau poți opta pentru sisteme tip cabinet, cu până la 3 rampe de spălat. Mai este disponibil și sistemul Tip Rack, unde îți poți monta între 4 și 8 boxe, modulele fiind compacte și eficiente.
Astfel, dacă vrei să îți deschizi o spălătorie cu 5 boxe, trebuie să plătești 80.000 de Euro, plus taxe. Este bine să investești în echipamente de calitate, pentru ca acestea să-ți aducă profit și să nu necesite schimbări regulate.
Echipament de curățare, accesorii și consumabile
Dacă vrei să le oferi clienților o gamă variată de opțiuni de curățare și produse de calitate pentru spălarea mașinii, atunci este necesar să investești în echipamente și accesorii auto. În acest mod poți avea clienți mulțumiți, dar și un avantaj competitiv pentru îmbunătățirea marjelor de profit.
Iată ce poate cuprinde gama de echipamente și accesorii auto:
- sisteme de reciclare a apei: Aceasta îți permite să reutilizezi întreaga apă reziduală;
- aspirator dublu, simplu, centralizat sau multifuncțional;
- automate de plată multifuncționare (fise / carduri bancare / carduri de fidelitate);
Costul accesoriilor opționale și a echipamentelor menționate anterior se poate ridica la 20.000 de Euro, în funcție de numărul și modelul acestora.
Chimicalele și consumabilele necesare sunt:
- spumă activă: Foam Tecs, Foam Sensation, Foam Clean Forte Plus, Foam Clean Extra;
- șampon: ShampooTecs, Shampoo Clean Forte, Shampoo Clean Forte Plus, Shampoo Clean Special;
- agent de uscare: DryTecs, DryGloss Brilliant, DryGloss Forte, DryGloss Classic;
- ceară: RainTecs, ShineWax Brilliant, ShineWax Classic;
- agent de lustruire: ShineTecs 2GO, ShineTecs, PolishTecs, PoliCare Extra, PoliCare Forte.
Prețul acestora este influențat de numărul boxelor pe care le ai, precum și de nivelul de consum al produselor de curățare. Trebuie să iei în calcul că investiția în consumabile este constantă, din acest motiv este important să afli mai multe detalii despre fiecare soluție în parte și ce poate face diferit de celelalte.
Așadar, înființarea unei spălătorii auto cu fise te poate consta între 50.000 și 150.000 de Euro, la care se adaugă costurile necesare mentenanței. Este o sumă de bani considerabilă, însă investiția într-o spălătorie se amortizează rapid, într-o perioadă de până la maximum 4 ani.
Ai nevoie de ajutor în alegerea locației, obținerea autorizațiilor, realizarea proiectului și închirierea echipamentelor? Contactează-ne, îți punem la dispoziție o gamă largă de servicii, inclusiv servicii de finanțare!