Cum accesezi fonduri europene pentru afaceri cu spălătorii auto

Afacerile cu spălătorii auto se dovedesc a fi o investiție extrem de profitabilă. Cu toate că sunt câțiva pași importanți de urmat și întotdeauna poate plana asupra ta o ușoară nesiguranță cu privire la mediul economic, nu trebuie să treci cu vederea avantajele unui astfel de business. În ultima vreme, tot mai mulți antreprenori și-au îndreptat atenția către spălătorii auto self service, o activitate ce generează venituri pasive cu un efort minim de implicare. Însă, ca să ajungi la profit, înainte de toate ai nevoie de resurse financiare pentru investiții, iar o soluție excelentă în acest sens o reprezintă banii oferiți de Uniunea Europeană. Cum accesezi fonduri europene pentru un business cu spălătorii auto? Descoperă toate informațiile necesare în articolul de mai jos.

Ce sunt fondurile europene?

De la idee și până la realizarea unui proiect este cale lungă, dar fără îndoială cunoști oameni care au reușit să-și dezvolte o afacere înfloritoare cu ajutorul fondurilor europene. Din anul 2007, de când a devenit membră a Uniunii Europene, România poate beneficia de fonduri nerambursabile pentru investiții. Dacă te întrebi ce sunt fondurile europene, află că acest concept desemnează instrumentele financiare, administrate de Uniune, care au rolul de a acorda sprijin la nivel structural.

Accesarea fondurilor europene este destinată, de regulă, statelor membre mai puțin dezvoltate, pentru reducerea decalajelor de dezvoltare economică și socială dintre acestea. Pentru România, Fondurile Europene Structurale și de Investiții, respectiv Fondurile ESI, reprezintă principala sursă de finanțare a Programelor Operaționale. Acestea cuprind:

  • Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) – sprijină investițiile în domenii precum dezvoltare regională, agendă digitală, creșterea competitivității IMM-urilor, cercetare și inovare, dezvoltare urbană durabilă, eficiență energetică și energie regenerabilă;
  • Fondul Social European (FSE) – funcționează prin investiții în capitalul uman al Europei;
  • Fondul de Coeziune (FC) – finanțează proiectele de infrastructură de mediu, energie și transport;
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – finanțează politica de dezvoltare rurală;
  • Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM) – destinat politicilor în domeniul pescuitului și afacerilor maritime.

Cine poate accesa fondurile europene?

În situația în care vrei să știi cine poate accesa fonduri europene putem spune că toți cetățenii UE au posibilitatea de a solicita finanțare. Bineînțeles, pot fi obținute resurse în baza unui dosar pentru fonduri europene, în funcție de natura activității desfășurate sau tipul proiectului inițiat și prin respectarea anumitor criterii de eligibilitate pentru fondurile europene.

Mai exact, fiecare program de finanțare respectă anumite condiții specifice. De regulă, când ne gândim la cine poate accesa fonduri europene, cele mai frecvente profiluri de beneficiari care solicită finanțare sunt:

  • Organismele publice locale, regionale sau naționale, ca de exemplu administrațiile locale din orașe sau comune
  • Microîntreprinderile
  • Întreprinderile mici și mijlocii
  • Tinerii cu vârste între 13 și 31 de ani
  • Organizațiile de tineret
  • Cercetătorii
  • Agricultorii și fermierii
  • Organizațiile neguvernamentale și asociațiile non-profit.

Cum să accesezi fonduri europene pentru afacerea ta

Dacă te-ai decis să-ți deschizi o spălătorie auto self service, poți apela la Prowash Technology Distribution, partener local WashTec Germania, care vinde și instalează întreaga gamă de echipament automatizate ale producătorului. În ceea ce privește finanțarea, ia în considerare accesarea fondurilor europene. Iată cum poți să faci acest lucru și care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi:

Identificarea investiției

În cazul în care iei în considerare diferite idei de afaceri cu fonduri europene trebuie să știi că e necesar cea pe care o alegi să se încadreze în domeniile de eligibilitate ale fondurilor, adică Proiectul Operațional, Axa Prioritară și Apelul de proiecte. Mai departe, ia în calcul:

  • Realizarea unui plan de afaceri
  • Crearea strategiei de investiții
  • Stabilirea valorii totale a proiectului
  • Respectarea criteriilor de eligibilitate pentru fondurile europene
  • Identificarea finanțării pentru contribuția proprie.

Pregătirea dosarului

Odată ce ai stabilit investiția și ai identificat cum să accesezi fonduri europene sau poate chiar ai și apelat la serviciile unei firme specializate pentru a primi ajutor cu deschiderea spălătoriei auto, trebuie să te ocupi de dosarul fondurilor europene. Vorbim aici de:

  • Întocmirea proiectului
  • Stabilirea obiectivelor proiectului
  • Verificarea eligibilității
  • Întocmirea documentației pentru constituirea dosarului pentru fondurile europene.

Depunerea proiectului

Dosarul și toate documentele necesare pentru obținerea finanțării, realizate în conformitate cu Ghidul Solicitantului, se depun la Autoritatea de Management sau Organismul Intermediar al programului. Prima, Autoritatea de Management, este structura din cadrul unei autorități publice locale responsabilă cu implementarea programului de finanțare. Aceasta deleagă sarcini către Organismul Intermediar, cel care îndeplinește atribuțiile în vederea unei bune implementări a programului și are rol de evaluare a proiectelor. Ce presupune această etapă:

  • Depunerea dosarului proiectului
  • Evaluarea economico-financiară a dosarului
  • Solicitarea unor eventuale clarificări beneficiarilor pentru revizuirea/completarea dosarului
  • Transmiterea răspunsului la clarificări către Autoritatea de Management/Organismul Intermediar de către solicitant
  • Notificarea solicitantului cu privire la aprobarea proiectului spre finanțare
  • Elaborarea contractului/deciziei de finanțare la nivelul Autorității de Management și transmiterea ei către solicitant în vederea semnării de către reprezentantul legal
  • Semnarea contractului/deciziei de finanțare de către reprezentantul legal al Autorității de Management.

În general, această etapă ar trebui să se încheie cu semnarea contractului de finanțare, însă dacă nu sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate sau apar alte probleme se poate finaliza și cu respingerea dosarului.

Implementarea proiectului

Odată semnat contractul de finanțare cu fonduri europene, instituția responsabilă cu transferul banilor către beneficiari se va ocupa de acest aspect.

Sumele pot reprezenta prefinanțarea, cofinanțarea alocată de la bugetul de stat sau cele din asistența financiară nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Iată ce înseamnă implementarea proiectului:

  • Derularea proiectului pe parcursul perioadei de implementare stabilite inițial
  • Depunerea cererii de rambursare la autoritatea responsabilă, indicată de obicei în Ghidul Solicitantului
  • Obținerea fondurilor europene în termen de cel mult 80 de zile de la depunerea cererii de rambursare la instituția abilitată.

Ce este prefinanțarea și cum se obține?

Uniunea Europeană oferă finanțare pentru o gamă foarte largă de proiecte sau programe ce acoperă diferite domenii de activitate. Încă din anul 2009, firmele care solicită fonduri nerambursabile au posibilitatea de a beneficia de prefinanțare. Ce înseamnă asta și cum accesezi fonduri europene luând în considerare prefinanțarea? Mai exact, beneficiarii pot primi sume acordate în avans în cuantum de cel mult 35% din valoarea eligibilă a proiectului.

Ca să obțină prefinanțare, o firmă trebuie să urmeze aceiași pași ca pentru un credit. În acest sens, se va transmite la Organismul Intermediar o cerere de prefinanțare, în conformitate cu contractul de finanțare încheiat între acesta și beneficiar. De asemenea, se va mai transmite și o scrisoare de garanție bancară pentru suma aferentă prefinanțării solicitate, precum și un contract de furnizare sau prestare de servicii ori de execuție a lucrărilor încheiat între beneficiar și contractor. Beneficiarul poate primi prefinanțarea și o poate folosi mai ales în situația în care investiția sa se derulează în trei etape și asta deoarece trebuie returnată înainte de depunerea ultimei cereri de rambursare a fondurilor europene.

Dacă vrei să-ți înființezi o spălătorie auto, contactează o companie specializată care îți poate oferi mai multe detalii cu privire la acest tip de business. Acum că știi cum să accesezi fonduri europene și că o astfel de investiție poate fi acoperită fără probleme din banii de la Uniunea Europeană, nu-ți mai rămâne decât să pui bazele unei companii de succes. Chiar dacă ai nevoie de timp și de răbdare, la finalul unui asemenea drum te vei bucura de o afacere profitabilă și amortizarea rapidă a investiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *