Noile directii de dezvoltare pentru spalatorii auto sunt generate in buna parte si de proiectele finantate de fonduri europene. Daca aceasta directie este una de extindere, de expansiune, a aparut si o directie opusa, de alarmare – privind modul de transmitere a datelor din vanzarea serviciilor de la o spalatorie self service.
Ambele situatii au condus la intrebari fie de la clientii noi, intrebari catre noi ca furnizori, fie invers, la verificari interne ale celor care deja au o spalatorie auto si se tem(eau) de posibile controale privind declararea activitatii – controale care stim ca se extind prin intrebari inclusiv organizatorice si administrative ale spalatoriei auto.
Prima intrebare primita – in multe cazuri – a fost “eu pana la urma ce cod CAEN folosesc / am pentru spalatorie auto self service?”
Ce este codul CAEN si de ce este important pentru afacerea ta?
Codul CAEN defineste obiectul de activitate al unei firme, in functie de Clasificarea activitătilor Economice din Romania. Indiferent de forma de organizare juridica, oricarei afaceri ii este atribuit un cod CAEN, reprezentat de un cod numeric din patru cifre.
Orice firma înregistrata trebuie sa declare un cod CAEN principal si, optional, coduri CAEN secundare care descriu activitătile suplimentare.
Rolul codului CAEN in clasificarea activitatilor economice
Fiecare activitate economica pe care o desfasori trebuie sa fie acoperita de un cod CAEN valid, conform legislatiei in vigoare.
Codul CAEN ajuta autoritățile sa reglementeze activitatile economice si asigura ca firmele respecta legile aplicabile domeniului de activitate.
Cum influenteaza alegerea codului CAEN functionarea legala a spalatoriei
Cu toate ca numarul spalatoriilor auto in special cele self service, precum si calitatea si diversificarea serviciilor prestate de acestea au avut o evolutie pozitiva si rapida in ultimii 10 ani, aceasta activitate in continuare este inclusa intr-o categorie imensa de servicii aglomerate practic ca servicii pe piata secundara auto.
Cum influenteaza alegerea codului CAEN – un singur exemplu:
Poate nu stiati dar la 1 Ianuarie 2025 a aparut noua editie de COD CAEN REV.3:
UNDE NU MAI APARE “Intretinerea si repararea autovehiculelor” ci mai nou
“Repararea si intretinerea autovehiculelor” – si iarasi daca nu stiati, pe un alt cod CAEN, nu cel folosit anterior pentru ca nu e asa, Caragiale are si acum dreptate: “să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”
Codul CAEN corect pentru spalatoriile self service
Codul CAEN pentru spalatoriile auto self cu fise
9531 – Repararea si intretinerea autovehciulelor
Indiferent de ce tip de spalatorie ai sau vrei sa iti deschizi (clasica – manuala cu operatori sau automata, sau self service cu fie, fie ca este de masini mici sau de masini mari) acesta este codul CAEN pentru activitatea si serviciile unei spalatorii auto
Diferentele intre codurile CAEN
Da, pentru majoritatea implicata pe aceasta piata, in acest domeniu sau care vrea sa inceapa o activitate noua pentru o spalatorie auto era foarte usor de spus care este codul CAEN corect pentru o spalatorie auto:
4520 – Intretinerea si repararea autovehiculelor
Nimic mai gresit incepand cu 1 Ianuarie 2025 cand, asa cum spuneam legiuitorul – statul Roman – a revizuit/modificat din nou Clasificarea Activitatilor din Econonmia Nationala
Greseli frecvente in alegerea codului CAEN si cum sa le eviti
Ce se intampla daca alegi un cod CAEN gresit
Ce va deranjeaza mai mult la aceasta noua modificare valabila de la 1 Ianuarie 2025 de care, cu siguranta, nu multi stiau: inversarea cuvintelor intre ele? Sau poate faptul ca va intrebati cum s-a ajuns de la 4520 la 9531? Propunerea noastra este sa o luati ca atare fara sa va intrebati de ce pentru ca se putea si mai rau cum sunt cazurile de mai jos:
3316 Repararea si intretinerea aeronavelor si navelor spatiale
5122 Lansarea satelitilor si a navelor spatiale / Transportul spatial de marfuri si pasageri
0144 Cresterea si reproductia camilelor (dromaderilor) si camelidelor
Dincolo de momentul in care nu stim daca sa radem sau sa plangem, va sfatuim atat la o verificare dubla si tripla mai ales daca sunteti la inceput in activitatea / serviciile prestate de o spalatorie auto sau, si mai bine – apelati la un consultant specializat care este la curent cu toate modificarile legislative (indiferent ca pot aparea si zilnic).
Cum te asiguri ca ai ales codul corect pentru spalatoria ta
In cazul firmelor deja inregistrate actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN Rev.3, se va face treptat
- fie la initiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate
- fie cu ocazia inregistrării unei alte mentiuni in Registrul Comertului
In cazul in care actualizarea CAEN nu implica modificarea obiectului de activitate in sine, firmele respective vor completa un formular tip „Cerere de inregistrare in registrul comertului” (Anexa 2a la viitorul ordin MJ), caseta V, punctul 8, dedicat actualizarii obiectului de activitate CAEN Rev.3. Nu va fi nevoie sa depuna in sustinerea cererii actul constitutiv actualizat, declaratia pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor de functionare/ desfasurare a activitatii, hotararea adunarii generale / directorat / decizie a Consiliului de Administratie.
Ce trebuie sa retii despre codul CAEN pentru spalatorii auto
In primul rand ca incepand cu 1 Ianuarie 2025 este 9531. In al doilea rand ca daca ai o spalatorie auto sau activezi in domeniul asta vei fi nevoit sa faci aceasta modificare in cazul in care activezi pe baza codului CAEN vechi.
Nu in ultimul rand, ca intotdeauna nu uita ca www.prowash.ro iti ofera in primul rand consultanta necesara pentru a incepe, intretine sau dezvolta o spalatorie auto self service sau automata – nu doar echipamente germane de top, servicii si solutii tehnice superioare si dedicate. Te asteptam sa gasim impreuna raspunsurile la toate intrebarile tale legate de orice provocare o intampini la o spalatorie auto.